Як влаштована ходова частина автомобіля

Ходова частина автомобіля

Ходова частина автомобіля є однією з його складових конструкційних частин і складається з декількох елементів:

  1. Рама. У випадку з легковими автомобілями роль рами виконує кузов, тому що саме до нього кріпляться всі елементи ходової частини.
  2. Підвіски. Бувають залежними і незалежними. Перші вважаються застарілими і використовуються все рідше, на відміну від незалежних підвісок, які дозволяють колесам однієї загальної осі рухатися незалежно один від одного. Це робить автомобіль більш маневреним і комфортним.
  3. Осі або мости.
  4. Колеса, що складаються з дисків і шин.

Крім прямої задачі забезпечувати рух автомобіля, ходова частина також допомагає захищати водія та пасажирів від трясіння і коливань, що робить водіння комфортним і безпечним.

Через те, що на ходову частину припадає максимальне навантаження під час руху і навіть під час стоянки автомобіля, поломки елементів ходової — одні з найпоширеніших. Фахівці автосервісу виділяють кілька ознак, при появі яких можна припустити неполадки ходової частини:

  • Нехарактерні звуки при рівномірному русі по прямій — гул, свист, деренчання і ін.
  • Різкі звуки (гучний стукіт) при русі по нерівній покриттю дороги
  • Коливання і розгойдування автомобіля при русі на великій швидкості
  • Сильний крен кузова при проходженні поворотів
  • Нехарактерно великий люфт рульового колеса
  • Збільшення гальмівного шляху
  • Витік рідини з амортизаторів

Якщо ви помітили один або кілька перерахованих вище особливостей поведінки вашого автомобіля, негайно зверніться в автосервіс для проведення діагностики. Діагностика ходової частини автомобіля дозволить виявити неполадки, які можуть привести до більш серйозних поломок авто і навіть аварії, якщо залишити їх без уваги.

В процедуру діагностики ходової включені наступні етапи:

  • Візуальний огляд всіх елементів ходової частини: важелів, пружин, амортизаторів, опор і вузлів
  • Визначення ступеня зносу гальмівних дисків і колодок
  • Перевірка на герметичність гальмівної системи

Своєчасна діагностика дозволяє виявити несправність на самій ранній її стадії, коли ще не пошкоджені сусідні елементи автомобіля. Це допомагає швидко замінити несправну деталь і заощадити на більш широкою і дорогому ремонті в подальшому.

У сертифікованих автосервісах пропонують клієнтам кваліфіковану діагностику і ремонт ходової частини автомобіля https://sto-avto.lviv.ua/service/remont-xodovoi.html. Досвідчені майстри автосервісу ретельно оглянуть ваш автомобіль і при необхідності здійснять ремонт. У роботі використовуються тільки кращі запчастини від світових виробників і сучасне професійне діагностичне обладнання.