Видалення каталізатора – плюси та мінуси

Що таке каталізатор і навіщо він потрібний?
Каталізатор (правильніша версія «каталітичний нейтралізатор» – це пристосування, що виглядає як контейнер, в якому вихлопні гази фільтруються до рівня менш токсичних. Майже в кожному каталізаторі форма фільтра нагадує бджолині стільники. У них проходить завершальний етап нейтралізації залишків палива. Таким чином катализатор меншого забруднення повітря токсичними речовинами.

Плюси видалення каталізатора
Як уже говорилося раніше, видалення каталізатора відбувається через тюнінг власних транспортних засобів. Але що дає видалення каталізатора? На багатьох форумах, присвячених спортивній їзді, стверджується, що видалення каталізатора може сприяти збільшенню рівня потужності на 10%. Однак, подібні методи збільшення потужності авто є тимчасовими і не почесними серед «тюнінг тусовки». Професіонали розуміють шкоду, і спеціально для задоволення потреб за рівнем викидів у повітря працюють над спортивними аналогами каталізаторів та заміни каталізатора на полум’ягасник, які забезпечують ті ж відсотки потужності (а в деяких випадках і більше), але зберігають рівень токсичних забруднень.

Видалення заводського каталізатора також здатне зменшити витрату палива. Частина переробленого часток перегорання не утилізується, а назад йде у витрату і використовується. Крім того, часто упускається найважливіший фактор з причин видалення каталізатора. Часто водії демонтують цей пристрій, після першої ж її поломки (забиваються фільтри, і т.д.). Не маючи каталізатор у наявності, проблем з ним бути не може апріорі.

Однак, видаляючи каталізатор, слід бути готовим до цілого купу проблем і неприємних ситуацій. По-перше, їзда без каталізатора автоматично визначає транспортний засіб типу «аварійних». Електроніка автомобіля видаватиме законну помилку з горінням чека. Спосіб обходу цієї проблеми є – це встановлення так званої “обманки” або міні-каталізатора. Однак їзда на такому автомобілі відповідатиме змінам. Як наслідок – вихлоп матиме запах, більш властивий радянським вантажним автомобілям.

Крім того, робота «обманки» має на увазі єдиний можливий режим роботи двигуна «все добре». Не змінюється він ні в літню пору, ні в холодну зимову пору, що може призвести до небажаних поломок.

У разі поломок або проходження технічного огляду такого транспортного засобу може виникнути низка проблем. Як правило, при огляді звертають увагу на рівень диму, що видається, а також його запах. Крім того, неприємний запах, крім забруднення навколишнього середовища, може потрапляти всередину салону, і піддавати водія та пасажирів негативному впливу токсичних елементів на організм людини (особливо слід побоюватися високого канцерогенного впливу).

Симптоми несправності каталізатора в автомобілі
Як і будь-яке інше пристосування в автомобілі, каталізатор потребує своєчасної профілактики та дотримання загальних експлуатаційних умов. У протилежному випадку можуть виникати проблеми та несправності. Основними ознаками таких поломок є:

Під час їзди, водії скаржаться на брязкіт та гуркіт у області днища. Це пояснюється додаванням газу до палива, з наступними несправностями та наслідками для двигуна.
Показники рівня оборотів зазвичай нижчі від звичного. Переконатися в цьому можна «прогнавши машину» на холостому ході.
При огляді каталізатора дуже часто можна помітити гофру, що пригоріла до поверхні.
Видалення каталізатора може проводитися в домашніх умовах або в автомайстерні
Як впливає на роботу двигуна забитий каталізатор
Як правило, забитий каталізатор проявляється дуже помітною симптоматикою, і немає причин переживати про його стан без видимих ​​причин. Серед найбільш основних виділяють три:

Досягаючи певної позначки на спідометрі, автомобіль протягом кількох хвилин не може набрати швидкість вище. Однак, після кількох миттєвостей у машини відкривається друге дихання, і вона продовжують їзду як ні в чому не бувало.
Досягши високих значень швидкості, автомобіль починає мимоволі протягом кількох хвилин плавно скидати швидкість (не дивлячись на втручання водія).
При особливо запущених випадках, у автомобіля можуть виникати проблеми із запуском двигуна.
Все це відбувається через низьку пропускну здатність каталізатора. Погіршення вентиляції циліндрів призводить до зменшення продуктивності, оскільки автомобіль просто не може набрати необхідну кількість повітря для продуктивної роботи. Потужність тяги падає через неповне заповнення камери згоряння паливно-повітряної суміші. Природно такі порушення роботи двигуна відбиваються і паливному витраті. Робота на підвищених оборотах призводить до збільшення витрати на 1-2л.