Що таке флокування салону автомобіля? Робимо флокування своїми руками

Що таке флокування салону?
Флокування салону – це в першу чергу вид тюнінгу, при якому для додаткового оформлення дизайну салону використовується прикраса поверхонь і елементів дрібними текстильними частинками (вони називаються «флоками»), створюючи таким чином новий вигляд (віддалено нагадує бархатисту обробку).

Суть цього оформлення така: беруться кілька елементів салонного оздоблення (не все, тому що необхідний ефект досягається за рахунок контрастів з оригінальним оздобленням), які покриваються текстильними елементами певної текстури.

Під впливом електростатичного поля на підготовлену поверхню наноситься дуже багато частинок невеликого розміру. Ці частинки за своїм виглядом є дрібними нарізаними волокнами з різних матеріалів, що активно використовують як бавовну, поліамід, так і натуральні аналоги з вовни тварин. З боку нанесення текстильних частинок нагадує фарбування кузова балонною фарбою. Однак, склад розпилювального засобу, а також наявність електростатичного поля при нанесенні робить ці два способи нанесення докорінно відрізняються один від одного.

Нанесення здійснюється за допомогою спеціального обладнання для розпилення частинок – флокатором. Саме він створює необхідне електростатичне поле і здійснює розпилення флока по поверхні.

Переваги і недоліки
Завдяки особливій функціональній особливості нанесення, за допомогою флокатора можна оформити майже будь-яку поверхню, будь-якої форми (навіть найдрібніші деталі). Шар нанесення невеликий, що має на увазі не тільки можливість зафарбовування, а й нанесення візерунків різної форми, що неможливо зробити за допомогою звичайної перетяжки салону шкірою, замшею та іншими матеріалами.

Використання флокування підійде не лише для тюнінгу. Цим методом активно користуються в побуті, щоб замаскувати сколи, що виникли, тріщини і вм’ятини (у тому числі і в салоні автомобіля). Крім того, вдало підібраний флок може надати новий вигляд вигорілим або стертим поверхням салону.

З популяризацією даного методу оформлення оздоблення салону, з часів з’явилися більш просунуті матеріали, які крім функції зовнішнього оформлення обзавелися додатковими тепло- і шумоізоляційними властивостями. Згідно з дослідженнями, 1 мм флока за здатністю теплоізоляції дорівнює 5 мм утеплювача. Крім того, поверхня здатна затримувати до 15% шуму, що проходить.

Недоліків як таких у цього методу немає. Всі незадоволені заяви пов’язані зазвичай з порушеннями процедури нанесення матеріалу, через що експлуатаційні властивості матеріалу зменшуються. Крім того, досить часто клієнти стають жертвами підробок, матеріал яких може бути швидкопсувним, недружнім до вологи і прямим сонячним променям, і навіть токсичним.

Приміщення для флокування
Флокування салону автомобіля необов’язково має відбуватися в умовах автомайстерень, або автомобільних ательє. Цей метод досить простий, якщо чітко дотримуватись встановленої інструкції. Проте, як правильна послідовність є запорукою успіху. Подібне декоративне оздоблення вимагає підготовленого приміщення, де проводитиметься розпилення флока. Наступні пункти підготовки приміщення для флокування є обов’язковими до виконання:

приміщення має бути теплим (бажано не менше +20 ° за Цельсієм);
приміщення має бути сухим та вентильованим (над робочим місцем бажано провести витяжку);
робоче місце (металевий стіл) повинен мати заземлення;
робоче місце має бути добре освітлене.
Окрім внутрішнього оформлення салону, деякі практикують зовнішнє оздоблення власних автомобілів. Окрім внутрішнього оформлення салону, деякі практикують зовнішнє оздоблення автомобілів.
Необхідне обладнання для флокування
Багато майстерень, які проводять флокування на промисловому рівні, рекомендують використовувати дороге обладнання. Щоб здійснити флокування своїми руками достатньо лише якісного флокатора, він не обов’язково має бути дорогим. Враховуйте, що необхідна потужність флокатора не повинна перевищувати норму, оскільки за сильним розльотом більшої кількості флока з бункера досить важко встежити та провести роботу кваліфіковано. Тому буде великим плюсом можливість регулювання потужності потоку, особливо, якщо ви плануєте наносити дрібні візерунки.

Щодо флока, то при покупці слід враховувати його довжину. Ходовими на ринку є такі типи флока:

флок 0.5 мм – невелика витрата. Ідеальний варіант для тих, хто проводить флокування салону автомобіля вперше;
флок 1 мм – ходовий варіант на ринку. За тактильними відчуттями приємніше попередника, зносостійкіше і шумоподавляюче.
Крім того, при покупці важливо звертати увагу на товщину флока (для його позначення використовують абревіатуру dtex). Товстий флок (більше 7 dtex) не підходить автомобільним покриттям, а тонкий (до 2 dtex) має високу ймовірність порватися після нанесення.